Om Sprogbasen

Sprogbasen er Folketingets Administrations elektroniske opslagsværk. Den omfatter skriftsproglige udfordringer, som Retskrivningsordbogen ikke giver entydige svar på.

Sprogbasen er dynamisk, og den vedligeholdes og opdateres mange gange om året. Opslagene er således altid i overensstemmelse med den praksis, vi følger i Folketinget. Sprogbasen vedligeholdes af medarbejdere i Folketingstidende.

Sprogbasen består af tre dele, nemlig en retskrivningsdel, en redigeringsdel og en formaliadel. Retskrivningsdelen er tilgængelig for alle interesserede, mens redigeringsdelen og formaliadelen kun er tilgængelige for medarbejdere, der har adgang til Christiansborgs intranet.

Navne på politikere i Sprogbasens store eksempelsamling er anonymiseret, mens partinavne ikke er det.

Finder du en fejl i Sprogbasen, er du velkommen til at gøre opmærksom på den ved at sende en mail til chefkonsulent Michael Ejstrup på: [email protected]

Folketingets Administration skal følge den officielle danske retskrivning ifølge lov om retskrivning. I nogle tilfælde giver Retskrivningsordbogen valgfrihed mellem to eller flere former, og Folketingstidende har i en del tilfælde valgt mellem disse dobbeltformer. Dette er opført i Sprogbasen, hvor en del forskellige retskrivningsregler er illustreret med relevante eksempler fra Folketingets arbejde.

Siden 1850 er der blevet redigeret i det talte ord fra Folketingets og det daværende Landstings talerstol. Folketingets Præsidium fastlægger principperne for redigering af Folketingets forhandlinger efter indstilling fra Folketingstidende. På et møde den 23. april 1996 godkendte Præsidiet det nuværende redigeringsniveau. Præsidiet mener, der er behov for en redigering af det talte, før det udsendes til offentligheden. Men Præsidiet ønsker også, at de enkelte taleres stil og udtryksmåde bibeholdes i størst muligt omfang.

Læs mere om redigeringen af Folketingets forhandlinger.

Der er opstillet hovedregler for, hvordan referatet skal stilles op, f.eks. hvordan afstemningsresultater og udvalgshenvisninger skal præsenteres, hvor man bruger fed skrift og kursiv, og hvor store mellemrum der skal være mellem bestemte dele af referatet.

Læs mere om den vejledende formalia for referatet.

Senest opdateret: [23.05.2023]
Sideansvarlig: Camilla Bredal With